Electrical & Lights Vsa. DTC 61-01

Discussion in '1st Generation (2004-2011)' started by DrSam, Monday 21st Mar, 2016.

  1. DrSam Senior Member ★ ★ ☆ ☆ ☆

    United Kingdom Sam Birmingham
    295
    165
    Hi guys, I'm in a bit of a pickle. I have 3 lights that came on the dash simultaneously. IMG_20160313_134407.

    I have had the car checked using a diagnostic computer and it gave the code 61-01 Battery Low Voltage. IMG_20160321_230049.JPG

    Has any faced this issue before? Any help would be grateful.

    Thank you
     
    Loading...
  2. SpeedyGee Administrator Staff Team

    England Speedy Birmingham
    14,999
    5,593
    4
    So the ABS has detected a Low voltage condition.

    Is the car battery OK, what's it's condition like ? What voltage does that read ?

    Has it been run flat recently ?

    I would have that cleared fault and see if it comes back.
     
    Loading...
  3. Zebster Expert Advisor ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom .
    2,559
    1,247
    1
    I'm surprised that the relatively common 61-1 code alone would cause this issue. Are you sure there were no other stored DTCs?

    Was it cleared? Did it come back?
     
    Loading...
  4. DrSam Senior Member ★ ★ ☆ ☆ ☆

    United Kingdom Sam Birmingham
    295
    165
    Thank you for your replies.

    I changed the battery a few months ago.
    The battery voltage reads 12v+ when the car is off, drops to 9v+ when I crank the engine over. When the car is started it reads 13.9v-14.1v.

    The battery has not been run flat recently. I did clear the code, but it came back as soon as I started to drive.
     
    Loading...
  5. DrSam Senior Member ★ ★ ☆ ☆ ☆

    United Kingdom Sam Birmingham
    295
    165
    ABS pump cable was loose on my car for some reason. Have removed and reconnected the cable. Once connected again, connected the diagnostics computer to the car again and found the following error
    IMG_20160322_140009. IMG_20160322_140606.

    I had then removed the right rear wheel and the sensor was covered in dirt and rust. Gave the sensor a good clean and the fault disappeared.

    Since I had the rear wheel off, I thought I'd get the rear disc's and pads replaced. I used Brembo parts.
     
    Loading...
  6. SpeedyGee Administrator Staff Team

    England Speedy Birmingham
    14,999
    5,593
    4
    Loading...
    DrSam likes this.
  7. DrSam Senior Member ★ ★ ☆ ☆ ☆

    United Kingdom Sam Birmingham
    295
    165
    Loading...