Exhaust System O2 sensor trouble!

Discussion in '1st Generation (2000-2006)' started by naDiel, Thursday 16th Feb, 2017.

  1. naDiel Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    Hi guys,

    my Stream developed a broken Primary O2 sensor issue which boils down to having a need to replace it. I found and NGK item that doesn't hurt the pocket so much however... It states that is only applicable to the 1.7 litre engine.
    Now as I have the K20 I was wondering if they are interchangeable between the two? From the pictures the plug and wiring looks the same, but since I am not an expert I rather ask than waste money.
    Cheers for any help!
     
    Loading...
  2. SpeedyGee Administrator Staff Team

    England Speedy Birmingham
    15,926
    6,820
    4
    It should work. Are the wire length and connector correct for your car?
     
    Loading...
  3. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
    Loading...
    naDiel likes this.
  4. naDiel Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    @SpeedyGee bu looking at the pictures it looks the same to me to be fair. Plug is same shape, 4 wires
    This actually looks like what I have found but dearer by £3 :Smile: It must be good enough then. Will double check though as the one on the second link you provided shows prongs going out of the sensor and the one I have found shows that the prongs should be on the car. It seems that I will have to go under the car to make sure :Smile:
     
    Loading...
    andy83 likes this.
  5. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
    mate worth double checking before ordering
     
    Loading...
  6. naDiel Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    Loading...
  7. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
    mate have you found out any more yet as i'll look this up a bit more for you if need be mate I know for sure the K20 runs 2 02 sensors..
    thanks
    andy
     
    Loading...
  8. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
  9. +1, why specifically say 1.7 only otherwise.
     
    andy83 likes this.
  10. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
    @naDiel any update mate on your 02 sensor...
     
    Loading...
    honda_saj likes this.
  11. naDiel Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    @andy83 yes mate, basically I need the one with male plug at the sensor side. Need to order one as of yet as didn't had time to look into it.
     
    Loading...
    honda_saj and andy83 like this.
  12. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
    no worries mate as long as you know which one you need mate is it the one before the cat or after it, we are all here to help each other...
     
    Loading...
    honda_saj likes this.
  13. naDiel Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    Cheers @andy83 ! I knew it is the pre cat one as indicated by the error code, just wasn't sure if the plug is male or female. Now that I have that knowledge I can sort it out :Smile:
     
    Loading...
    andy83 likes this.
  14. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
    no worries glad it could be sorted mate hope your stream going ok mate...
     
    Loading...
    honda_saj likes this.
  15. naDiel Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    Just an update as completely forgot to put the solution here :Frown:

    So changing the sensor resolved the issue!
    However the same error came up some time ago later and... It was insufficient oil level in the engine! Light went off after topping up and driving a little bit. So make sure your engine has enough oil in :Wink:
     
    Loading...
    andy83 likes this.
  16. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
    low oil is also not good on chain...
     
    Loading...
  17. naDiel Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    Yes I am aware Andy :Smile: But cheers for mentioning that anyway :Smile: Changing the chain, tensioner and adjusting valve clearances is on the list along with changing track rod ends and polyurethane filling engine mounts as they are... Well.. tired :Grin:
     
    Loading...
    andy83 likes this.
  18. andy83 Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom andy shropshire
    2,723
    2,106
    3
    mate I remember one on here had a CR-V that throwed up i-VTEC solenoid on code reader all due to low oil...
     
    Loading...
  19. naDiel Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★


    And that is why any engine light will get a check on the good ol' dipstick first :Smile:
     
    Loading...
    andy83 likes this.