General Please help - our 1998 Honda Civic cranks, but won't start!!

Discussion in '6th Generation (1996-2000)' started by stams, Wednesday 10th Oct, 2018.

  1. stams New Member Getting Started

    United Kingdom Theo Sheffield
    1
    Our 1998 Honda Civic (D14A4 engine) has only done 65k miles and was running smoothly until... One day while waiting at the stop lights, the engine hesitated, the speedometer went up and down and I turned it off. When I tried to start it, it would crank, but not start. It hasn't started since then.

    We towed it to our mechanic and he did a couple of tests, changed the distributor and cables but it still wouldn't start. There are no CELs on the dashboard. Here are the FACTS:

    1. Fuel - the fuel pump is priming, but no fuel is coming out of the injectors

    2. Air - no obvious issues. However, several months ago some hairlike stuff started coming out of the exhaust. It turned out it's the back box wadding. This didn't prevent the car passing its MOT with flying colours months later.

    3. Combustion - Cylinders 1 & 2 have normal pressure, while the pressure in 3 & 4 is low... Could this be a blown headgasket? It ran really well up till the day it stopped.

    4. Timing - we bought the car 10 years ago when it had done 40k miles. We've had it for 10 years and done nearly 25k in it. We have no record of the timing belt ever being changed...

    5. Spark - tested and all ok. The battery is nearly new and fully charged.

    Any suggestions what might be the most obvious cause of the problem? The car is not worth spending lots of money on and has only been a second car. But it's a shame to just scrap it... with such low mileage and otherwise in good mechanical condition, etc.
     
  2. qc2 Valued Contributor ★ ★ ★ ☆ ☆

    United Kingdom quince Bromley
    376
    232
    1
    Has the car not been able to start at all since? If it's just a warm/hot starting issue (starts cold but not warm) it's almost certainly dry joints on the main relay that need re-soldering.

    Good luck getting it fixed
     
    Loading...
  3. DhoTjai Club Member ★ ☆ ☆ ☆ ☆

    Netherlands DhoTjai Rotterdam
    32
    16
    Try cleaning the IACV (idle air control valve). Mine also wouldn't start, because the IACV was full with crap. The IACV on a D14 is on the throttle body with 2 coolant lines attached.
     
    Loading...
  4. Beefy Club Veteran ★ ★ ★ ★ ★

    United Kingdom Stoke
    1,349
    971
    1
    no fuel is normaly down the the main PGMFI relay or an immobiliser issue. with a failed backbox it would still try to fire, and there is a spark. IAC valve is irrevavent unless she fires and then won't hold idle. you need fuel and thats 9/10 the PGMFI relay
     
    Loading...
    andy83 likes this.